Hem

Rockaden, en schackklubb för spelare på alla nivåer

På Rockaden kan du vara säker på att hitta schackspelare med ungefär samma spelstyrka som du själv, vare sig du är stormästare eller nybörjare. Vi har hundratals aktiva medlemmar, speciellt juniorer, och välkomnar alla nya spelare.

Rockaden är den största schackklubben i Sverige.

Vi spelar och tränar på:
  • fredagar (den främsta klubbkvällen, alla nivåer)
  • onsdagar (kortare partier, spelare med upp till 1400 i rating)
  • tisdagar (träningsgrupper)
Vi har klubbturneringar i bade långpartier och blixt. Tyngdpunkten ligger på de långa partierna.

Alla nivåer

Vi har spelare på alla nivåer, från små barn som just börjat spela schack och vuxna som tycker om schack utan att ta det på alltför mycket allvar, till stormästare inclusive Ulf Andersson och Lars Karlsson.

Oavsett hur bra – eller hur dåligt – du spelar schack kan du hitta motståndare på din egen nivå på Rockaden.

Mer än 1 000 spelare

Vår lokal ligger i Hägerstensåsen i södra Storstockholm, och har betydligt mer än 1 000 medlemmar. De flesta medlemmarna är juniorer, men det finns även mer än 100 seniorer.

Juniorer och skolverksamhet

Vi har hundratals juniorspelare i klubben, och barn kan vara säkra på att hitta många motståndare på samma nivå. För en lovande spelare är Rockaden en mycket bra klubb för att utveckla sitt schackspelande. När vi åker till nationella tävlingar (till exempel SM eller Skol-SM) hyr vi normalt en eller två bussar så att vi kan resa tillsammans (till lägre kostnad), och vi bor normalt tillsammans på vandrarhem eller liknande.

Rockaden har regelbundna schackaktiviteter på ungefär tio skolor runt om i Stockholmstrakten. Många barn börjar med att spela schack i skolan, och går vidare till att spela på klubben.

Tjejschack

Vi har flera satsningar på tjejer:
  • Träningsgrupper som bara innehåller tjejer.
  • Tjejlag i Allsvenskan och lag-dm.
  • När vi reser till stora turneringar har tjejerna eget rum med sin egen ungdomsledare.
Naturligtvis deltar tjejerna i alla vanliga tävlingar och aktiviteter. I svenskt schack utestängs inte tjejer och kvinnor från något arrangemang. Traditionellt är schack en “manlig” aktivitet, och det finns fortfarande en klar majoritet av manliga spelare. Detta håller dock på att förändras, speciellt bland juniorerna. I en stor juniortävling som Rockaden höll i nyligen var det en fjärdedel tjejer som deltog.

Många nationaliteter

Schack är en av de mest mångkurlturella aktiviteter som man kan hitta i Sverige. På Rockaden kan man träffa spelare från ungefär tio olika länder.
Naturligtvis är det en fördel om du kan tala svenska, men det är inget krav för att kunna spela i Rockaden. Vi välkomnar spelare från alla kulturella bakgrunder.

Starka lag

Mer än tio Rockaden-lag deltar på alla nivåer i Allsvenskan och lag-dm. Vi har vunnit Allsvenskan upprepade gånger. Om du vill spela i ett schacklag och har en spelstyrka på minst 1400 så är chanserna stora att du kan vara med i något av våra lag.

Hur man kontaktar Rockaden

Det bästa är att ringa till klubben (klubblokalen 08-645 50 83 eller Olle Eleby på 08-645 11 59). Du kan även skicka e-post till rockaden@swipnet.se. Naturligtvis kan du helt enkelt komma till någon av våra klubbkvällar för att ”kolla läget”, men de flesta medlemmarna är upptagna med att spela i någon av våra klubbturneringar så det är inte säkert att du kan hitta någon att spela med. Rockaden är en tämligen seriös klubb, och de flesta partier som spelas här ingår i någon tävling som är planerad på förhand. Vi finns i Hägerstensåsens medborgarhus, Riksdalersvägen 2, Hägersten. Buss 147 stannar runt hornet, och tunnelbanestationen Hägerstensåsen ligger nära. Vi brukar börja 18 eller 18.30, beroende på vilken grupp det handlar om.

Medlemsavgifter

Medlemsavgiften är 560 kr/år för juniorer, pensionärer, studenter (högst 25 år gamla) och stödmedlemmar. Övriga betalar 870 kr/år säsongen 09/10.

Drogfri miljö

I likhet med schackklubbar i allmänhet är Rockaden en drogfri miljö.